tirsdag den 5. februar 2013

Rumænien - Fattigdom


Fattigdom i Rumænien


Fattigdommen i Rumænien er stor. Der er ikke meget netværk fra regeringens side og det Rumænske samfund er efter kommunismen bygget op på, at man skal klare sig selv.
Dog ydes der fattighjælp i form af en fattigbolig, et måltid mad til børnene, som kan indtages i en slags ”varmestue” et sted i byen samt udlevering af et brød pr. familie.

Besøget hos en fattig familie

Vi fik mulighed for at besøge en familie som levede i en fattigbolig i byen Lugoj.

Familien

Familien bestod af en mand og kone i 50erne, deres datter på 25 med hendes 3 piger fra 1½ til 10 år, samt endnu et barnebarn, en dreng på 7 år var søn af familiens afdøde søn. Datterens mand og pigernes far havde forladt dem og drenges mor havde forladt ham.
Manden fik pension pga en sygdom i sine øjne, som gjorde ham næsten blind. Pensionen bestod af 400 lei (720 kr.) i mdr. 
Datteren fik 200 lei i mdr (360 kr.) i barsels løn indtil barnet fylder 2 år, hvorefter indkomsten falder til 40 lei i mdr. (72 kr.)

Dette er familiens eneste indkomst som skal dække kost, tøj, medicin, mobil telefon og brænde. Huslejen incl. el og vand var gratis. Priserne på madvare og tøj er stort set det samme som i danmark, nogen vare er billigere og andre meget dyrere. Selv om man handler det mest nødvendige ind og vælger discount vare vil man komme af med stort set det samme som, hvis vi handler de samme slags vare i netto.


Boligen

 Fattigboligen lå i en nedlagt skole, hvor klasseværelserne var blevet lavet til 8 lejligheder bestående af 2 rum et lille bitte køkken samt ét fælles toilet til alle 8 lejligheder. I lejlighederne var der indlagt el samt koldt vand. Opvarmningen af lejligheden kom fra en kakkelovn, såfremt man ellers kunne skaffe noget af fylde i ovnen. Der var meget dårlig isoleret og det træk ind alle steder.



















                                                                                                                                                               

I køkkenet var der komfur, køleskab og vaskemaskine i en knap så pæn tilstand.












I soveværelset som var det eneste rum med varme fra brændeovnene og dermed også eneste opholdsrum i vinterhalvåret var der 2 enkeltsenge, en reol, et fjernsyn og hen over hele loftet var der sat snore op til at tørre vasketøj på. 


























I stuen som var lige så kold at opholde sig i som udenfor var der et spisebord og reoler og et par kasser med lidt legetøj.

Om vinteren betyder det, at familien kun opholder sig i soverummet. De 2 senge deles imellem alle 7 i familien og når familien skal i bad foregår det i en balje foran sengene og kakkelovnen, hvorefter den ene gryde vand efter den anden koges og hældes i baljen. Familien udtrykte stor taknemmelighed over muligheden for et varmt bad på denne måde, idet det ikke er alle fattige familier som har denne mulighed.  


Vi mødte stor taknemmelighed over vores besøg især fordi, vi havde medbragt en gave i form af mad. Vi havde samlet sammen hjemme og selv lagt i puljen og købt forskelligt mad ind for 359 lei (646 kr.) som familien kunne nyde godt af de næste mange uger.



















Vi blev overstrømmet med fine ord, kys på hånden og en taknemmelighed som er svær at sætte sig ind i. Man kan på ingen måde forestille sig, hvad fattigdom er, før man har set det med egen øjne og vi så endda fattigdommen i den gode ende af skalaen. Efter besøget hos dem, giver det en bedre forståelse for, hvorfor der er så mange der afleverer deres børn på børnehjem, således at de ikke skal dø af sult.

Vi var fuld af respekt over for den familie som kæmper så bravt og kærligt for at holde sammen og få mad på bordet hver dag. Andre i deres situation ville have afleveret deres 4 børn på et af landets mange børnehjem fordi kampen for at overleve er så hård. 

Efter dette besøg besluttede jeg at at udvide mit medlemsskab fra støtte medlemsskab i foreningen Rumænien Projektet af 1992 til et kontrakt medlemsskab.
Som kontrakt medlem forpligtiger man sig til at pakke og sende kasser med ting som kan hjælpe den man er kontakt medlem for i dagligdagen.

Jeg bliver kontakt medlem for netop denne fattige familie og skal fremover sende forsyninger afsted til dem 2 gange om året som kan hjælpe dem i den uoverskuelige situation de er stillet i, i deres land som er uden håb for forbedring, ekstrem arbejdsløshed og absolut intet netværk i form af nogen form for velfærdssamfund.

Foreningen sender transporter afsted i april og i oktober og der er altid medlemmer som følger med transporten og hjælper med at dele ud  børnehjemmene og fattige familier. Derfor er man 110 % sikker på, at hjælpen når frem til de rette.

Hvis i på nogen måde kunne få lyst til at bidrage vil jeg på det kraftigste anbefale at man melder sig ind som støtte medlem i foreningen www.rp92.dk det koster 325 kr om året og går til et fantastisk projekt som virkelig betyder meget.

I er også MEGET velkommen til at bidrage ved at hjælpe mig med at samle ting ind som jeg kan sende til "min" fattige familie -

Jeg kan bruge:

Tøj og sko - til børn fra 1,5 år og til 12 år - Nyt som brugt men i pæn stand

Dyner/puder - sengetøj - varme tæpper

Køkkengrej - gryder, pander, tallerkener osv

Legetøj - gerne brugt med god kvalitet

Købmandsvare i form af
Shampoo, tandpasta, vaskepulver, konserves, ris, mel, pasta, olie, chokolade (til forkælelse) kiks og knækbrød, O.S.V.

Send mig en mail Jeanetteogove@gmail.com hvis i har noget i vil af med, så vi kan aftale at jeg kommer forbi og samler op eller afleverer det til mig når i støder på mig eller kom forbi hvor vi bor på Kobbelgårdsvej 35 7000 Fredericia

Alt vil blive taget imod med taknemmelighed !






Ingen kommentarer:

Send en kommentar